V spletni lekarni pri Kranjskem orlu vas pozdravlja naša ekipa

Canesten 3 vaginalna krema 20 g

pakiranje 20 g

BAYER021

Zdravilo Canesten vaginalna krema spada med protimikrobna zdravila za ginekološko zdravljenje. Krema vsebuje zdravilno učinkovino klotrimazol, ki deluje proti glivicam in tudi proti nekaterim drugim mikroorganizmom.

Preberi več ...
Oblika krema
Mesto uporabe nožnica , na sluznici
Učinkovito pri glivične okužbe
Namen kurativa , lajšanje simptomov
  • Redna cena
  • 7,61
Opis izdelka

Kaj je zdravilo in za kaj ga uporabljamo

Zdravilo Canesten vaginalna krema spada med protimikrobna zdravila za ginekološko zdravljenje. Krema vsebuje zdravilno učinkovino klotrimazol, ki deluje proti glivicam in tudi proti nekaterim drugim mikroorganizmom.
Glivične okužbe spolovil se lahko pojavijo zaradi porušenega naravnega ravnovesja mikroorganizmov na sluznicah spolovil, ki ga lahko povzroči:

  • uporaba nekaterih zdravil (npr. antibiotiki, kontracepcijske tablete),
  • nekatere bolezni in določena stanja (npr. sladkorna bolezen, menstruacija, nosečnost),
  • stres, uporaba močnih sredstev za intimno nego in izpiranje nožnice, uporaba spodnjega perila iz umetnih materialov, ki ni dovolj zračno.

Zdravilo Canesten vaginalna krema uporabljamo:

  • pri ženskah za zdravljenje okužbe notranjih spolovil (nožnice), ki jo povzročajo glivice (iz rodu kvasovk Candida) imenovano kandidni vaginitis. Znaki in simptomi take okužbe so bel, sirast izcedek iz nožnice, srbenje, pordelost, oteklina in pekoče razjede na zunanjem spolovilu. Lahko se pojavijo tudi bolečine pri uriniranju.
  • za zdravljenje okužbe zunanjih spolovil z glivicami iz rodu Candida pri ženskah in moških. Pri ženskah se okužba zunanjih spolovil (kandidni vulvitis) kaže kot srbenje, pordelost, oteklina, pekoče razjede sramnih ustnic in predela okoli njih. Pri moških se taka okužba (kandidni balanitis) kaže kot droben bel izpuščaj, srbenje ter rahlo vnetje glavice in kožice spolnega uda.

Po natančni diagnozi, ki jo postavi zdravnik, se to zdravilo uporablja tudi:

  • za zdravljenje okužbe spolovil z mikroorganizmom Trihomonas vaginalis v kombinaciji z drugimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik. Znaki in simptomi take okužbe so obilen, smrdeč, zeleno rumen izcedek, blago vnetje zunanjega spolovila, bolečine pri uriniranju in boleč spolni odnos.
  • za zdravljenje okužb (superinfekcij) z nekaterimi bakterijami, ki so občutljive za zdravilo Canesten.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila:

  • če se približuje obdobje, ko boste dobili menstruacijo zdravljenje z zdravilom Canesten vaginalne tablete naj bo zaključeno pred začetkom menstruacije,
  • če imate vročino (telesno temepraturo nad 38 °C), bolečino v spodnjem delu trebuha, bolečino v hrbtu, smrdeč izcedek iz nožnice, občutek siljenja na bruhanje, krvavitve iz nožnice in/ali bolečine v rami, se posvetujte z zdravnikom.

Nosečnost in dojenje

V prvih treh mesecih nosečnosti je uporaba zdravila Canesten vaginalna krema dovoljena le, če vam je tako svetoval zdravnik. Uporabe aplikatorjev med nosečnostjo ne priporočamo, zato v času nosečnosti svetujemo uporabo zdravila Canesten vaginalne tablete, vendar brez aplikatorja.
Zdravilo Canesten vaginalna krema lahko uporabljate v obdobju dojenja.

Pomembne informacije o zdravilu

  • Izogibajte se stiku zdravila z očmi. Ne pogoltnite.
  • Okužba spolovil z glivicami iz rodu Candida ni spolno prenosljiva bolezen, zato je zdravljenje spolnega partnerja potrebno LE, če so pri njem prisotni znaki in simptomi okužbe ali če to svetuje zdravnik.
  • Med uporabo zdravila Canesten vaginalna krema ne uporabljajte tamponov, izdelkov za izpiranje nožnice, spermicidov ali dugih izdelkov za vaginalno uporabo. Poleg tega je priporočljivo, da se v tem obdobju izogibate spolnim odnosom.
  • Če želite glivično okužbo popolnoma pozdraviti in preprečiti njeno ponovitev, zdravljenja ne smete končati predčasno ali takoj, ko izginejo simptomi okužbe. Če se za to vseeno odločite, tvegate, da se bo bolezen ponovila.
  • Zdravilo Canesten se pri mladostnikih (od 12 let do 18 let) lahko uporablja le po zdravnikovem nasvetu.
  • Varnost in učinkovitost zdravila Canesten pri otrocih starih do 12 let še nista bili dokazani.

Odmerjanje zdravila

Odrasli: 3 večere zapored iztisnite po eno polnjenje aplikatorja (približno 5 g) čim globlje v nožnico oziroma 2do 3-krat na dan nanesite tanko plast kreme na zunanje spolovilo in jo vtrite (do zadnjične odprtine pri ženskah ter na glavico in kožico pri moških).
Zdravljenje z zdravilom Canesten vaginalna krema traja običajno od 1 do 2 tedna.

Način uporabe zdravila

Ker sta običajno okuženi nožnica in zunanje spolovilo, je potrebno kombinirano zdravljenje obeh okuženih mest. Zdravilo Canesten vaginalna krema je namenjeno za vaginalno uporabo (uporabo v nožnici) in uporabo na zunanjem spolovilu.
Vstavitev vaginalne kreme z aplikatorjem:

  1. Odprite tubo in nanjo pritrdite aplikator.
  2. S previdnim stiskanjem tube polnite aplikator tako dolgo, dokler ne pride bat do konca.
  3. Aplikator odstranite s tube, ga vstavite čim globlje v nožnico (najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu) in ga s pritiskanjem izpraznite. Prazen aplikator zavrzite.
  4. Znaki in simptomi, ki jih povzroča glivična okužba nožnice, se običajno izboljšajo v 7 dneh po začetku zdravljenja (oz. po uporabi 1 vaginalne tablete). Če znaki in simptomi okužbe ne izginejo popolnoma, če se stanje poslabša ali pa se okužba ponovi, se posvetujte z zdravnikom.
  5. Če se simptomi v 2 mesecih povrnejo, se morate posvetovati z zdravnikom.

 

Navodilo za uporabo