V spletni lekarni pri Kranjskem orlu vas pozdravlja naša ekipa

Canesten 3 vaginalne tablete

pakiranje 3 tablete

BAYER024

Zdravilo Canesten vaginalne tablete spada med protimikrobna zdravila za ginekološko zdravljenje.

Preberi več ...
Oblika vaginalete
Mesto uporabe nožnica
Učinkovito pri glivične okužbe
Namen kurativa , lajšanje simptomov
 • Redna cena
 • 7,61
Opis izdelka

Kaj je zdravilo in za kaj ga uporabljamo
Zdravilo Canesten vaginalne tablete spada med protimikrobna zdravila za ginekološko zdravljenje. Vaginalne tablete vsebujejo zdravilno učinkovino klotrimazol, ki deluje proti glivicam in tudi proti nekaterim drugim mikroorganizmom.
Glivične okužbe spolovil se lahko pojavijo zaradi porušenega naravnega ravnovesja mikroorganizmov na sluznicah spolovil, ki ga lahko povzroči:

 • uporaba nekaterih zdravil (npr. antibiotiki, kontracepcijske tablete),
 • nekatere bolezni in določena stanja (npr. sladkorna bolezen, menstruacija, nosečnost),
 • stres, uporaba močnih sredstev za intimno nego in izpiranje nožnice, uporaba spodnjega perila iz umetnih materialov, ki ni dovolj zračno.

Zdravilo Canesten vaginalne tablete uporabljamo pri ženskah za zdravljenje okužbe notranjih spolovil (nožnice), ki jo povzročajo glivice (iz rodu kvasovk Candida) imenovano kandidni vaginitis. Znaki in simptomi take okužbe so bel, sirast izcedek iz nožnice, srbenje, pordelost, oteklina in pekoče razjede na zunanjem spolovilu. Lahko se pojavijo tudi bolečine pri uriniranju.
Po natančni diagnozi, ki jo postavi zdravnik, se to zdravilo uporablja tudi:

 • za zdravljenje okužbe spolovil z mikroorganizmom Trihomonas vaginalis v kombinaciji z drugimi zdravili, ki jih predpiše zdravnik. Znaki in simptomi take okužbe so obilen, smrdeč, zeleno rumen izcedek, blago vnetje zunanjega spolovila, bolečine pri uriniranju in boleč spolni odnos.
 • za zdravljenje okužb (superinfekcij) z nekaterimi bakterijami, ki so občutljive za zdravilo Canesten.

Bodite posebno pozorni pri uporabi zdravila:

 • če se približuje obdobje, ko boste dobili menstruacijo zdravljenje z zdravilom Canesten vaginalne tablete naj bo zaključeno pred začetkom menstruacije,
 • če imate vročino (telesno temepraturo nad 38 °C), bolečino v spodnjem delu trebuha, bolečino v hrbtu, smrdeč izcedek iz nožnice, občutek siljenja na bruhanje, krvavitve iz nožnice in/ali bolečine v rami, se posvetujte z zdravnikom.

Nosečnost in dojenje
V prvih treh mesecih nosečnosti je uporaba zdravila Canesten vaginalne tablete dovoljena le, če vam je tako svetoval zdravnik. Uporabe aplikatorja med nosečnostjo ne priporočamo, zato v času nosečnosti svetujemo uporabo vaginalnih tablet brez aplikatorja.
Zdravilo Canesten vaginalne tablete lahko uporabljate v obdobju dojenja.

Pomembne informacije o zdravilu

 • Izogibajte se stiku zdravila z očmi. Ne pogoltnite.
 • Okužba spolovil z glivicami iz rodu Candida ni spolno prenosljiva bolezen, zato je zdravljenje spolnega partnerja potrebno LE, če so pri njem prisotni znaki in simptomi okužbe ali če to svetuje zdravnik.
 • Med uporabo zdravila Canesten vaginalne tablete ne uporabljajte tamponov, izdelkov za izpiranje nožnice, spermicidov ali dugih izdelkov za vaginalno uporabo. Poleg tega je priporočljivo, da se v tem obdobju izogibate spolnim odnosom.
 • Če je nožnica suha, se vaginalna tableta ne raztopi popolnoma. Iz nožnice se izločijo koščki tablete, ki jih lahko opazite na spodnjem perilu. Da bi se temu izognili, priporočamo, da vaginalno tableto vstavite čim globlje v nožnico. Če se vaginalna tableta v eni noči ne raztopi popolnoma, priporočamo uporabo zdravila Canesten3 20 mg/g vaginalna krema.
 • Če želite glivično okužbo popolnoma pozdraviti in preprečiti njeno ponovitev, zdravljenja ne smete končati predčasno ali takoj, ko izginejo simptomi okužbe. Če se za to vseeno odločite, tvegate, da se bo bolezen ponovila.
 • Zdravilo Canesten se pri mladostnikih (od 12 let do 18 let) lahko uporablja le po zdravnikovem nasvetu.
 • Varnost in učinkovitost zdravila Canesten pri otrocih starih do 12 let še nista bili dokazani.

Odmerjanje zdravila
Odrasli: 3 večere zapored vstavite vaginalno tableto v nožnico.

Način uporabe zdravila
Zdravilo Canesten vaginalne tablete je namenjeno za vaginalno uporabo (uporabo v nožnici).
Vstavitev vaginalne tablete brez aplikatorja (pri uporabi med nosečnostjo):

 • Tri večere zapored vstavite po eno vaginalno tableto Canesten z umitimi rokami čim globlje v nožnico. Najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu z nekoliko skrčenimi nogami.

Vstavitev vaginalne tablete z aplikatorjem:

 1. Najprej izvlecite bat aplikatorja, dokler se ne ustavi. Vaginalno tableto namestite v aplikator tako, da odprtino aplikatorja s prsti nekoliko stisnete. Vaginalna tableta je pravilno nameščena v aplikator, ko približno polovica zaobljenega dela tablete gleda ven.
 2. Aplikator potisnite čim globlje v nožnico (najbolje je, da pri tem ležite na hrbtu). Bat aplikatorja previdno pritiskajte do konca, dokler tableta ni nameščena v nožnici. Aplikator odstranite.
 3. Po uporabi aplikator temeljito očistite z vročo vodo (ne vrelo).
 4. Znaki in simptomi, ki jih povzroča glivična okužba nožnice, se običajno izboljšajo v 7 dneh po začetku zdravljenja (oz. po uporabi 3 vaginalnih tablet). Če znaki in simptomi okužbe ne izginejo popolnoma, če se stanje poslabša ali se okužba ponovi, se posvetujte z zdravnikom.
 5. Če se simptomi v 2 mesecih povrnejo, se morate posvetovati z zdravnikom.

 

 Navodilo za uporabo